Algemene tarieven

De maximumtarieven voor de opstapmarkt worden jaarlijks geïndexeerd. Sinds 2013 werd daarvoor gebruik gemaakt van de samengestelde OV-index,

zodat de prijzen voor taxivervoer optimaal aansluiten bij die voor het openbaar vervoer. Vorig jaar werd echter, in navolging van het OV, overgestapt op de Landelijke Tarievenindex (LTI). Daarin is voor 2019 ook de voorgenomen verhoging van de btw op personenvervoer van 6 naar 9 procent opgenomen.

Sinds 1 januari 2019 is de Haagse Taxi Centrale voor het eerst meegegaan met de jaarlijkse prijsindex. Dit was nodig vanwege de stijgende kosten en de verhoging van de BTW van 6 naar 9 procent. Hieronder een korte uitleg over de opbouw van de taxi ritprijs.

De kosten voor een rit met een straattaxi hangen af van: het starttarief, de afstand en de duur van de rit. Voor al deze onderdelen geldt een maximumtarief. Dit tarief voorkomt dat u als klant teveel moet betalen.

Opbouw kosten taxirit

De ritprijs bestaat uit 3 delen:

  • een starttarief;
  • een prijs per gereden kilometer;
  • een prijs voor de duur van de rit.

Voor elk onderdeel geldt een maximumtarief. Na de taxirit krijgt u van de chauffeur een geprinte bon. Daarop staat hoe de ritprijs is opgebouwd en waar u terecht kunt met eventuele klachten.

Tarieven gebruik taxi

Een taxibedrijf of chauffeur stelt zelf de tarieven vast. Daarbij moet hij zich houden aan de maximumtarieven. De tarieven staan op de tariefkaart in de taxi.

Tabel: tarieven taxi (per 1 januari 2019)

Soort taxivervoer Max starttarief Maximum kilometertarief Max tijdtarief (per min)
Personenauto (max 4 pers) € 3,19 € 2,35 € 0,39
Busje (5 tot 8 pers) € 6,49
€ 2,95
€ 0,44

Rekenvoorbeeld kosten van een taxirit

Stel u maakt een rit van 7 kilometer die 15 minuten duurt. Als de taxivervoerder de maximum tarieven zou hanteren zou deze rit kosten:

  • starttarief € 3,19
  • kilometertarief 7 x € 2,35 = € 16,45
  • tijdtarief 15 x € 0,39 = 5,85

In totaal is dat € 25,49

Alle tarieven zijn inclusief de wettelijke 9 procent BTW.

Vertraging tijdens de taxirit

De kosten van een vertraging tijdens de taxirit wordt eerlijk verdeeld tussen het taxibedrijf en de klant. Als u in de file komt, moet u dus meer betalen. Gaat de rit heel snel, dan bent u juist goedkoper uit.